Miten luoda vetovoimainen ympäristö, joka vetää puoleensa ihmisiä? Mitkä asiat saavat ihmiset kerääntymään asioiden ympärille? Miksi luoda “alustoja” vuorovaikutukselle? Näihin kysymyksiin koettaa vastata suositeltava kirja The Power of Pull (Hagel, 2012). Pääfokuksessa on “iso muutos” eli The Big Shift, eli tämä jo jonkin aikaa myllännyt digitaalisuuden läpitunkevuus joka paikkaan ja uudenlaiset mahdollisuudet tehdä yhteistyötä yli rajojen.
Kirja tarjoaa näkemystä ja pohdintaa varsinkin kasvavan digitaalisuuden ja vapaasti virtaavan tiedon maailmasta, ei niinkään yksityiskohtaisia ohjeita. Jonkinlaisia checklistoja kirja kyllä tarjoaa, nekin kuitenkin enemmän provosoimaan omaa pohdintaa. Jos sanoman haluaisi tiivistää ja yliyksinkertaistaa, se voisi olla “älä survo ihmisten kurkusta alas omaa viestiäsi, älä myöskään kuvittele että seuraajamäärillä tai vastaavilla lukemilla on hirveästi merkitystä, vaan keskity rakentamaan vetovoimainen ja hyödyllinen yhteisö tai verkosto, joka toimii niin hyvin että ihmiset haluavat toimia sen kanssa“.
Suosittelen kirjaa siksi yhteisömanagereille, että siinä pohditaan paljonkin sitä, mikä ihmisiä motivoi toimimaan verkostoissa, ja ennen kaikkea siltä kannalta minkälaisesta toiminnasta on hyötyä. Tästä kirjasta et löydä mielettömän pisteidenkeruun ohjeita, eli “miten saat satoja seuraajia Pinterestissä”, vaan enemmänkin suuntaviivoja siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon kun rakentaa vetovoimaista verkostoa tai yhteisöä.
Alla muutama lainaus:
Yhteisöjen kannalta ihmisten motivaatiotekijät ovat tärkeitä - samoin se, että yhteisömanageri pohtii, kuinka vähentää hälinän määrää ja tarjota jäsenille mahdollisuuksia hyödyllisiin sattumiin sekä avainhenkilöihin yhteisön sisällä ja ulkopuolella.