Yhteisömanagerien arvostuspäivänä 27.1.2014 järjestetyssä CMAD.fi -tapahtumassa saivat kokeilunhaluiset tehtäväkseen erilaisia pikkuaskareita. Susanna Heikkinen ja Johanna Hytönen innostuivat kokeilemaan livebloggausta Flocklerilla, joka oli ensimmäinen livebloggauskokemus molemmille. Tapahtumaa edeltävänä perjantaina Toni Hopponen opasti Google Hangout -yhteyden kautta Susannaa ja Johannaa livebloggauksen saloihin. Sovimme etukäteen bloggaavamme rennolla otteella pilke silmäkulmassa. Työvuoroja jaettiin ja innostunein hihityksin jäimme odottelemaan maanantaita.
Hirveä hässäkkä
Jokaiseen kunnon tapahtumaan ja kokeiluun kuuluu tietysti alun hässäkkä. Niin myös CMAD.fi:n livebloggauksessa. Alun perin meitä piti olla kolme bloggaamassa, mutta kolmas peruutti tulonsa samana aamuna sairastumisen vuoksi. Susanna oli hoitamassa narikkaa kymmenestä eteenpäin, ja Johanna puolestaan oli varautunut bloggaamaan vasta iltapäivällä, joten hän tuli viime tingassa koko tapahtumaan paikalle. Tilanne selvisi Johannalle vasta auditoriossa, joten tilanteessa ei ollut muuta tehtävänä kuin laittaa äkkiä koneet auki ja ryhtyä hommiin. Alussa kun Johanna vasta testaili ohjelman toimimista, tunsi hän jäävänsä livetapahtumista jälkeen. Onneksi syvään hengittäminen ja tilanteen rauhoittaminen omassa päässä saivat kuitenkin livebloggauksen sujumaan.
Laiskan naisen unelma
Kun Susanna “vapautui”, hän tuli lounaan jälkeen ensin hetkeksi hölmöilemään, miten muka eri medioista voi liittää tietoja livebloggaukseen. Loppujen lopuksi se oli äärimmäisen helppoa ja vaivatonta. Flockler-alusta osoittautui yllättävän yksiselitteiseksi, oikeaksi laiskan naisen unelmaksi! Aluksi sitä yritti tehdä asioista vaikeampia kuin ne ovatkaan, aikaisemmin totuttua salakavaliin julkaisujärjestelmin, joissa aina jotain jää ottamatta huomioon vaikka kuinka esikatselisit kaiken tekemäsi. Muokkaustoiminto sekä mahdollisuus päivitysten järjestelemiseen olivat erittäin käteviä.
CMAD.fi -sivustolla livestriimi näkyi samaan aikaan livebloggauksen yläpuolella. Tästä syystä yritimme napata bloggaukseen sellaisia syötteitä, jotka täydensivät liveä. Jos livessä mainittiin joitain presentaatioiden ulkopuolelta, koetimme tuoda ne esille livebloggauksessa. Tällä tavoin etäosallistujankin oli helppoa pysyä kärryillä siitä mistä puhutaan, ja samalla asia tuli dokumentoitua.
Muiden tviittejä oli helppoa nostaa bloggaukseen ja Susanna huomasikin jossain vaiheessa tviittejä olevan jopa liikaa suhteessa muihin kanaviin (Facebook, Instagram, Vimeo, YouTube, omat päivitykset ja muut linkit). Näin ollen hän rupesi säätämään päivitysten järjestystä, ja napsimaan itse kuvia Instagramiin, jotta saadaan enemmän kuvia mukaan. Susanna jo epäili, tulkitsisiko joku tämän narsismiksi, kun tyyppi vaan omia kuviaan innolla ymppää sivulle. ;) Valokuvat ja videot kuitenkin herättävät livebloggauksen eloon ja ovat tunnelman luojia. Tunnelman välittäminen liveblogissa on tärkeää varsinkin niille osallistujille, jotka eivät ole paikalla.
CMAD.fi:ssä tapahtui paljon niin livenä kuin somessa. Kiitos kaikille, jotka näpsivät kuviaan Instagramiin ja kirjoittivat ajatuksiaan Twitteriin! Ihmisten aktiivisuus helpotti myös meidän työtämme ja saimme monipuolisen bloggauksen aikaiseksi. Hyvää materiaalia oli tarjolla paljon ja useita eri kanavia käytettiin niin aktiivisesti, että liven ja somen seuraaminen yhtä aikaa oli todella intensiivistä puuhaa. Kaikessa tohinassa saamaansa infoa ei ehtinyt pahemmin pureskella eikä omia pohdintoja pystynyt tekemään syvällisemmin. Jos livebloggaukseen haluaisi mukaan pohdintaa, voisi työn jakaa parin kanssa siten, että toinen seuraa kanavia toisen keskittyessä vain kirjoittamiseen.
Vinkkejä seuraavaan kertaan
Kaikessa tohinassa unohdimme kokonaan, että meitä ohjeistettiin laittamaan aina kellonajat joka pätkän loppuun reaaliajassa seuraamisen helpottamiseksi.
Jos olisi kokeilun sijaan tosi kyseessä, kannattaisi jo etukäteen katsoa mitä aiheesta löytyy esimerkiksi YouTubesta, mitä omia kanavia tapahtumalla on jo käytössä, sekä mitä hashtageja ja kanavia osallistujat käyttävät. Myös aloituksen voisi tehdä jo etukäteen liveblogiin.
Kun kaksi ihmistä bloggaa samanaikaisesti, on hyvä tehdä etukäteen työnjako siitä, mitä kumpikin tekee. Lisäksi livebloggaus on niin intensiivistä hommaa, että varsinkin pidemmät tapahtumat kannattaa jakaa useamman henkilön kesken.
Tadaa! Siinä se on.
Kokeilumme tulosta voit käydä katsomassa cmad.fi-sivulla.
Susanna, miten kommentoit livebloggauskokemustasi?
- Kokeilin mielelläni Flockleria ja käytän sitä mielelläni uudestaankin. Uskoisin käyttäväni Flockleria jatkossa aktiivisemmin, mikäli siihen saisi lisää vielä joitakin toiminnallisuuksia tai muokattavuutta varsinkin visuaaliseen puoleen, kuten layoutteihin ja grafiikoihin. En tosin itse ole mikään tekninen nero, joten en osaa sanoa täsmällisiä, rakentavia ja toteuttamiskelpoisia kehitysehdotuksia.
Entäs Johanna?
- Flocklerin oppii saman tien kun sitä rohkenee vaan koittamaan. Mieleeni ei tule toista palvelua, joka olisi oikeasti noin vaivaton. Nyt vaan mietin kuumeisesti, missä voisin sitä seuraavaksi hyödyntää.
Kirjoittajat ovat Susanna Heikkinen Creasomesta ja Johanna Hytönen Monkey Business & Siliä Oy:stä.